Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Centrum Grimbergen krijgt groen plein en ondergrondse parking

Centrum Grimbergen krijgt groen plein en ondergrondse parking

Grimbergen gaat de omgeving van het gemeentehuis helemaal herinrichten. In het vernieuwde gemeentecentrum krijgt de zwakke weggebruiker meer aandacht, komt er een groen plein aan het gemeentehuis en een ondergrondse parking met buurtwinkel aan het Prinsenbos. "De geparkeerde auto's vandaag ontsieren niet alleen het centrum, ze maken het ook onveilig", zegt schepen van Omgeving Bart Laeremans.

De voorbije maanden werd al duidelijk dat de gemeente Grimbergen het centrum grondig wilde vernieuwen. Die moet de omgeving leefbaarder maken. “De onaantrekkelijke parkings maken plaats voor een groen parkeerplein”, zegt schepen van Mobiliteit Philip Roosen. “20 van de 72 parkeerplaatsen blijven over, maar aan het Prinsenbos komt wel een ondergrondse parking die uit twee verdiepingen zal bestaan. In het ondergrondse gedeelte komt ook een buurtwinkel van Jumbo met slager- en bakkerijafdeling.”

Door de winkel moeten inwoners uit het centrum hun wagen niet meer nemen voor hun dagelijkse boodschappen. Pojectontwikkelaar TS33 investeert 7 miljoen euro in de heraanleg van het plein en de ondergrondse parking. Door de auto’s ondergronds te laten parkeren, maakt Grimbergen bovengronds ruimte vrij voor een plein waar evenementen, jaarmarkten en kermissen kunnen gehouden worden. Verder wordt ook de zone 30 aangepast en zal er meer aandacht zijn voor wandelaars en fietsers.

“Het nieuwe dorpscentrum werd onder de loep genomen naar aanleiding van de uitbreiding van het gemeentehuis. De omgeving wordt niet alleen ontsierd door geparkeerderde wagens aan het gemeentehuis en de oude jongensschool, maar ook onder de bomen en op de bermen. Dat kan en moet anders”, besluit schepen van Omgeving Bart Laeremans.