Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Dan was kamperen voor de schoolpoort beter"

"Dan was kamperen voor de schoolpoort beter"

De inschrijvingsprocedure in secundaire scholen loopt serieus mank. Honderden leerlingen staan op een wachtlijst voor een school in de buurt, omdat hun ouders hen door de onzekerheid van het systeem in (vele) verschillende scholen aanmelden voor inschrijving. De burgemeesters van Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos klagen de toestand aan, maar zeggen weinig te kunnen ondernemen.

"Dan was kamperen nog beter. We moeten tot mei wachten op zekerheid. Het digitaal aanmeldingssysteem om onze zoon of dochter in te schrijven zet ons op een ellenlange wachtlijst. We moeten naar andere scholen 'voor plan-B, C of D' opdat ons kind toch nog een plaats zou hebben." Een greep uit de reacties op sociale media over het digitaal inschrijven in het secundair onderwijs. Het grote probleem: er is geen centraal aanmeldingsregister voor secundaire scholen in Vlaanderen. Dus voert elke school /scholengroep/scholennet z'n eigen systeem in.

Voor de Scholengemeenschap Noord-West-Brabant binnen het Katholiek Onderwijs, waarvan het STK en SGi Kapelle-op-den-Bos, Virgo Sapiens Londerzeel en GTIL Londerzeel deel uitmaken, kan men gebruik maken van een aanmeldingsplatform. Vanaf volgend jaar organiseren STK en SGI hun eerste graad gezamenlijk onder de noemer KOBOS. Aanmelden voor een plaatsje kan via https://sgnwb.aanmelden.in.

Burgemeesters Renaat Huysmans (N-VA, Kapelle-op-den-Bos) en Conny Moons (LWD, Londerzeel) kregen al tal van klachten van ongeruste ouders binnen over het nieuwe systeem. Mensen melden hun kinderen aan in meerdere scholen, waardoor er digitale (spook-)wachtlijsten kunnen ontstaan. De gemeente kan hier in feite niets kan doen. Beiden gaan in hun schepencolleges vragen om een duidelijk signaal te geven aan de hogere overheid.