Minister Vandenbroucke in dokterspraktijk in Vilvoorde

Minister Frank Vandenbroucke lanceert 'New Deal' in Vilvoordse huisartsenpraktijk

don 28 maa

Hoog bezoek in huisartsenpraktijk Den Blink in Vilvoorde vanmorgen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke kwam er zijn 'New Deal' voorstellen. Da's een nieuw financieringsmodel dat ervoor moet zorgen dat huisartsen opnieuw kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid: tijd en zorg besteden aan hun patiënten.

Een administratieve kracht, een verpleegkundige of een psycholoog aanwerven: huisartsenpraktijken die zo hun taak willen verlichten, zullen dat in de toekomst makkelijker kunnen doen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakt met z'n 'New Deal' aanzienlijk meer middelen vrij.

"Het is een nieuw soort van afspraak tussen de overheid, de huisartsen en de patiënten waarbij het resultaat moet zijn: meer patiënten kunnen zien, meer tijd voor patiënten hebben en toch ook een wat beter georganiseerd leven voor de huisarts zelf," verklaart Vandenbroucke.

"Op deze manier houden we het denk ik niet vol."

- Jan De Meue - Huisartsenpraktijk Den Blink

Want de werkdruk ligt heel hoog. Artsen die met pensioen gaan of stoppen kunnen niet meer zomaar vervangen worden, er is een groot tekort. Bij Den Blink zakte het het aantal dokters op enkele jaren tijd zelfs van zes naar twee.

"Ik denk niet dat we het kunnen blijven volhouden met de manier waarop we nu werken," geeft huisarts Jan De Meue van Den Blink toe. "Tenzij we onze uren verdubbelen of verdriedubbelen, maar dat zou voor onze gezondheid niet zo goed zijn. We denken al even aan het werken met een verpleegkundige, maar het was moeilijk om dat praktisch aan te pakken. Dit is nu een kans om het anders te doen."

Instappen in de New Deal is niet verplicht. Praktijken die inschrijven, krijgen een pak meer geld bovenop de bestaande financiering, al wordt dat bedrag wel op een andere manier berekent. "Huisartsen worden minder afhankelijk van hun inkomen en dus individuele consultaties. Ze krijgen een vaster inkomen op basis van het aantal patiënten dat ze opvolgen. De praktijk wordt groter maar ook stabieler, je kan er echt een organisatie opzetten en dat is wel de toekomst," besluit Vandenbroucke.