11042015.jpg

De herinneRING 2002: de sloop van Kampenhout-Sas

zat 11 apr 2015

In 2002 werd Kampenhout-Sas, toen nog een leefgemeenschap, gesloopt voor de aanleg van een nieuw bruggencomplex. Op 11 april dat jaar ging RINGtv, samen met enkele oud-bewoners, kijken hoe de huizen verdwenen onder de sloophamer.

Kampenhout-Sas groeide in de 19-de eeuw uit tot een druk handelscentrum met een lokale haven. Die werd voornamelijk gebruikt voor de uitvoer van witte steen afkomstig uit de steengroeven van Erps-Kwerps en Steenokkerzeel. Verschillende handelaars hadden er hun vestiging en vrij snel opende het ene café na het andere de deuren.

Tijdens de eerste wereldoorlog was Kampenhout-Sas ook het decor van hevige gevechten tussen de Duitse bezetter en het Belgisch leger. Daarbij werd de brug volledig vernield. Een scenario dat zich zou herhalen in de tweede wereldoorlog.

Na de oorlog werd de brug heropgebouwd. Maar die brug was uiteraard niet voorzien op de vele verkeerstromen 50 jaar later van Leuven en Vilvoorde naar Haacht en Mechelen.  Eind jaren negentig werd beslist om de brug te vervangen door een nieuw bruggencomplex, een overdekt busstation en een carpoolparking. En dus mochten de laatste inwoners van Kampenhout-Sas opkrassen. Op 11 april 2002 verdween het eerste huis onder de sloophamer. Samen met enkele buurtbewoners nam RINGtv een kijkje.

Beleef in de herinneRING opnieuw de emoties van toen.