Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Gisteren legde de federale overheid na overlg met de Nationale Veiligheidsraad strengere maatregelen op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen gaan in op 18 maart en houden al zeker aan tot en met 5 april. Hieronder vind je nog eens alle maatregelen op een rijtje:

1) Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:

- Behalve om naar het werk te gaan

- Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen)

- Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te
bewaren.

- Samenscholingen zijn niet toegestaan

2) Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

- Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.

- Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.

- Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.


3) Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

- Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten)

- Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten

- Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.

- Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten.

4) Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.
5) Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.
6) Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Verder blijven ook de basishygiënemaatregelen van toepassing. De maatregelen in kinderdagverblijven of scholen worden niet verscherpt.