Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fruittelers in de problemen door extreem weer

Fruittelers in de problemen door extreem weer

De extreme weersomstandigheden hebben dit jaar al voor minstens 50 miljoen euro schade gezorgd in de landbouwsector. Dat concludeert landbouwexpertisebureau ATP Consulting. Ook in onze regio zien fruittelers hun oogst mislukken door hagel, droogte en hitte. De sector vraagt de erkenning als landbouwramp, maar het Vlaams Ministerie van Landbouw vindt het daarvoor nog te vroeg.

De weersomstandigheden van de voorbije weken hebben heel wat schade aangericht in de appelboomgaarden bij de fruittelers in de regio. "De appelen hadden al schade opgelopen door de hagel, maar ze konden wel nog verkocht worden om sappen te maken. Door de hitte van vorige week hebben ze nu ook brandplekken, waardoor ze volledig waardeloos zijn", zucht Luc Billens van fruitbedrijf Billens-Van Laer in Gooik.

Drie vierde van de oogst is volgens Luc niet meer verkoopbaar. In sommige boomgaarden is zelfs tot 90% van de oogst verloren gegaan. De peren hebben minder schade geleden, maar ook daar is tot 40% aangetast.  De tweede opeenvolgende mislukte oogst en klimaatverandering stemt Luc tot nadenken. "Als we zo'n zomers blijven hebben, gaan we waarschijnlijk andere variëteiten of andere fruitsoorten moeten beginnen te kweken. Misschien moet ik straks appelsienen en bananen kweken", aldus Luc.

Daarbovenop blijft ook de boycot tegen Rusland blijft de fruittelers parten spelen. Door de schade vraagt de sector dan ook om de droogte te erkennen als landbouwramp. Maar daarvoor is het nog te vroeg volgens het Ministerie van Landbouw. "Het is nog niet duidelijk of we net als de voorbije twee jaar kunnen spreken over een aanzienlijke en veralgemeende schade. Het is ook nog afwachten of de neerslaghoeveelheden uitzonderlijk waren."