Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen waarschuwing meer: in Meise meteen GAS-boetes voor wie overlast veroorzaakt

Geen waarschuwing meer: in Meise meteen GAS-boetes voor wie overlast veroorzaakt

Vanaf 1 augustus zullen de twee gemeenschapswachten in Meise niet langer waarschuwen voor overlastinbreuken, maar meteen GAS-boetes uitschrijven. Boetes kunnen oplopen tot 350 euro bij recidive. Het gaat onder andere over het niet opruimen van hondenpoep, sluikstorten, gras maaien op zondag en hinderlijke tuinbeplanting.

De twee gemeenschapswachten die patrouilleren in Meise stellen heel wat overlast vast. “De afgelopen tien dagen werd er nog gesensibiliseerd”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande. “Er werd bij foutparkeren bijvoorbeeld een papier onder de voorruit gestoken, maar dat is nu gedaan: nu volgt een GAS-boete. Hetzelfde voor niet gesnoeide hagen die hinderlijk zijn voor het zicht en de doorgang kunnen bemoeilijken. Zo moet de gemeente jaarlijks een twintigtal inwoners aanschrijven. Dat gaat vaak over dezelfde mensen. Ook zij zullen vanaf nu een boete krijgen. Hangjongeren die voor overlast riskeren eveneens een GAS-boete.”

De burgemeester van Meise is ook de meldingen van loslopende dieren beu. “Dagelijks krijgt de politie daarvoor meldingen en daar kruipen veel manuren in”, weet de burgemeester. “Nu zal er een GAS-boete volgen. Voor paarden, ezels en schapen bedraagt die voor de eerste keer meteen 150 euro, de tweede keer zelfs 300 euro. Hondenpoep niet opruimen? Dat is dan 90 euro, de tweede keer 180 euro.”

Ook je afvalzak op een verkeerd tijdstip buitenzetten kan beboet worden. De gemeenschapswachten worden eveneens ingezet om beelden te bekijken van sluikstortcamera’s of zelf vaststellingen te doen. “We willen hardleerse overtreders aanpakken. Dankzij die boete is het voor politie en gemeente mogelijk om korter op de bal te spelen bij kleine criminaliteit en bepaalde vormen van overlast”, aldus Van den Brande.