Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geland in de Rand: cursisten CVO Strombeek ontdekken Vlaanderen

Geland in de Rand: cursisten CVO Strombeek ontdekken Vlaanderen

In ‘Geland in de Rand’ volgen we mensen die vanuit het buitenland in De Vlaamse Rand zijn komen wonen en volop bezig zijn met zich te integreren en Nederlands te leren.  We zijn vandaag te gast in Grimbergen in het Centrum Voor Volwassenonderwijs van Strombeek.

De cursisten Nederlands krijgen vandaag niet gewoon les, de leerkrachten hebben een bijzondere activiteit voorbereid: de Ronde van Vlaanderen. In groepjes trekken de cursisten doorheen acht lokalen, in elk lokaal wordt een Vlaamse stad voorgesteld.

“Bij elke stad tonen we zaken die typisch zijn voor de stad. Denk aan Gent en de strop of Aalst en carnaval. Het leuke aan deze avond is dat elke cursist het gevoel gaat hebben dat hij het Nederlands al goed begrijpt want de activiteiten zijn niet altijd talige activiteiten,” zegt Astrid Huygens, directeur van CVO Strombek.

Bij elke stad moeten de cursisten ontdekken welke bijnaam de inwoners hebben, welke de culinaire specialiteit is en welk festival de stad typeert. Zo leren ze Vlaanderen op een originele manier kennen. De cursisten hier komen van over heel de wereld. In Strombeek volgen jaarlijks zo’n 1200 mensen een cursus Nederlands.

“Ik woon in Vlaanderen, dus moet ik over Vlaanderen kunnen praten. Hoe meer ik kan praten, hoe beter ik geïntegreerd raak en ik jullie cultuur leer kennen,” zegt cursust Debechi Hichem.