betoging_vilvoorde.jpg

Gemeenten gaan in beroep tegen hoge brandweerfactuur

din 9 dec 2014

Vilvoorde, Diest en Glabbeek gaan beroep aantekenen bij Binnenlandse Zaken tegen het feit dat hun brandweerfactuur vanaf volgend jaar fors de hoogte ingaat.  Dat hebben gisteravond de verschillende gemeentebesturen beslist.

De stijging van de brandweerfactuur is het gevolg van de nieuwe brandweerzones Vlaams-Brabant West in Halle-Vilvoorde en Vlaams-Brabant-Oost in het arrondissement Leuven.  Omdat de gemeentebesturen geen consensus konden bereiken over de verdeling van de kosten werkte gouverneur De Witte een verdeelsleutel uit op basis van wettelijke vastgelegde criteria.  De gouverneur voorzag daarbij een overgangsfase tot 2019 wanneer de definitieve bedragen moeten betaald worden. 

Vilvoorde heeft berekend dat voor de Zennestad de brandweerfactuur zou stijgen van 1,29 miljoen euro tot 2,4 miljoen euro. Gisteravond werd een motie goedgekeurd waarin Vilvoorde zijn ongenoegen duidelijk maakt. Volgens het gemeentebestuur heeft de gouverneur bij de berekening Vilvoorde behandeld als centrumstad.  De stad vraagt aan de federale en Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken dan ook een erkenning in die zin.  Voorts vraagt Vilvoorde dat de federale overheid snel werk maakt van de wettelijke voorziene federale bijdrage van 50%. 

Ook Diest, Glabeek en Machelen hebben een gelijkaardige motie goedgekeurd.  Verwacht wordt dat ook tal van andere Vlaams-Brabantse gemeenten de volgende dagen in een motie zullen protesteren tegen de verdeling van de kosten in de nieuwe brandweerzone.