abdij_grimbergen_0.jpg

Grimbergen wil geen 'Vilbergen' en schiet fusie met Vilvoorde af

vrij 1 maa 2019

De gemeente Grimbergen wil niet weten van een fusie met de stad Vilvoorde. Gisterenavond stemde de gemeenteraad van Grimbergen het idee formeel weg. Het was Vilvoords schepen en Vlaams parlementslid Jo De Ro die met het voorstel op de proppen kwam. Mochten Vilvoorde en Grimbergen fuseren, zou ‘Vilbergen’ groot genoeg zijn om erkend te worden als centrumstad, iets waar Vilvoorde al lang om vraagt.

Vlaams parlementslid Jo De Ro zei onlangs dat de grootste gemeenten in de Rand rond Brussel beter zouden fuseren, om vervolgens als ‘centrumgemeenten’ meer subsidies te krijgen van de overheid. Dat deed hij na de vraag van de 35 burgemeesters in Halle-Vilvoorde om erkend te worden als centrumregio.  Om zijn voorstel concreet te maken, legde De Ro uit hoe Vilvoorde en Grimbergen samen ‘Vilbergen’ zouden kunnen worden, een stad met 85.000 inwoners, groot genoeg om erkend te worden als centrumstad.

In de gemeente Grimbergen hoorde men het in Keulen donderen. Theoretische oefening of niet, Grimbergen stelde meteen duidelijk niet van plan te zijn te fusioneren met Vilvoorde. Gisterenavond stemde de meerderheid tijdens de gemeenteraad het idee weg.