kindkracht.jpg

Grimbergs project 'Kindkracht' ondersteunt kwetsbare kinderen

zat 25 jul 2015

Kindkracht, het gezamenlijk project van het Grimbergse OCMW en het middenveld, is een succes. Sinds de start van het project, nu zes maanden geleden, konden de medewerkers al 103 kinderen uit kwetsbare gezinnen extra begeleiden en ondersteunen.

Ondersteunen om sterker te maken 

Kwetsbare kinderen ondersteunen zodat ze sterker staan. Dat is het doel van het Grimbergse project Kindkracht, een samenwerking tussen het OCMW en 20 organisaties die zich inzetten voor jonge kinderen. Het project bestaat nu een half jaar en kon al meer dan 10o kinderen uit kwetsbare gezinnen bereiken. Dat is een succes.

Vooral jonge kinderen

80% van deze kinderen zijn jonger dan 12 jaar. “Met het project kindkracht bieden we steun bij leer- en taalachterstand", vertelt OCMW-voorzitter Trui Olbrechts. "We zetten de ouders ook op weg bij het in orde brengen van documenten of financiële vragen. Door deze ondersteuning bij het zoeken van een geschikte woning, school, administratieve diensten, krijgen deze gezinnen meer mogelijkheden om zich toe te leggen op hun kinderen."

Op zoek naar alternatieven

De meewerkende organisaties gaan actief op zoek naar alternatieven. Vooral de scholen en centra voor leerlingenbegeleiding konden zo aan 21 kindjes extra hulp bieden. Ook Kind & Gezin en de kinderdagverblijven deden voor 7 kindjes een beroep op Kindkracht. De politie en maatschappelijk werkers van het OCMW konden zo 20 kindjes een extra opstapje bieden. 

Plezier maken

Door de samenwerking met de vzw Feestvarken genoten 37 Grimbergse kinderen die met armoede kampen van een fijne verjaardag met een mooi verjaardagsgeschenk. 51 kinderen uit kwetsbare gezinnen kregen ook de kans om zich uit te leven in evenementen zoals de kinderhoogdag, de sinterklaashappening of een danscursus. 

Foto:  Maatschappelijk werkster Ingrid Vercauteren, coördinator van Kindkracht