Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grondwater raakt niet op peil

Grondwater raakt niet op peil

De grondwaterstanden in Halle-Vilvoorde blijven op een zeer laag peil staan. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Het grondwater wordt best nog aangevuld voor het opnieuw warmer wordt,” besluit Katrien Smet.

Vijvers, beekjes en moerassen, ze raken moeilijker gevuld na een extreem droge zomer. De grondwaterstand in Halle-Vilvoorde is gestegen de voorbije maanden, maar staat op heel wat plekken nog altijd op een zeer laag peil. Dat terwijl het centrum van het land de voorbije maanden aardig wat neerslag te verwerken kreeg.

Op enkele plekken in onze regio blijft die grondwaterstand ook de komende weken zeer laag, ook bij nat weer. Eén op de drie meetstations in Vlaams-Brabant staat op een historisch laag punt. Het peil van het grondwater ligt er rond het jaargemiddelde, terwijl dat in de winter op het hoogste punt moet staan.

Wat de gevolgen op lange termijn zijn, is afwachten. “Het is nog niet duidelijk of er tegen de zomer genoeg water in de ondergrond zal zitten. Het staat wel vast dat het de komende weken en maanden nog heel wat regen nodig is om het grondwater aan te vullen,” zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Gebeurt dat niet, dan is dat mogelijk slecht nieuws voor de natuur, landbouw en mens. De komende maanden is het dan ook van belang dat er genoeg regen valt zodat eventuele droge periodes zoals vorige zomer kunnen opgevangen worden.