Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grondwaterpeil nog verder gedaald

Grondwaterpeil nog verder gedaald

Het watertekort in de grond van Halle-Vilvoorde is de voorbije maand toegenomen. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dat terwijl het grondwaterpeil na een kurkdroge zomer al historisch laag stond in onze regio.

Wie de voorbije dagen in de tuin gewerkt heeft, heeft het wel gemerkt. De ondergrond heeft dringend water nodig. De winter was gemiddeld nat, maar in april heeft het tekort aan grondwater zich verder opgestapeld.

“Alleen voor de maand april is er een tekort van 27 liter water per vierkante meter bovenop de achterstand die de regio al had. Het moet dus dringend voor een lange periode regenen om het grondwater op peil te krijgen,” zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Halle-Vilvoorde is momenteel één van de droogste gebieden van het land. “Dat heeft verschillende oorzaken. De ondergrond heeft zich nog altijd niet hersteld van de droge zomer. Daarnaast zitten de grondwatertafels in de regio vrij laag in de grond, speelt de lemige grond een rol en laat de verharding in de regio het regenwater maar moeilijk door,” aldus Smet.

Het waterpeil is nog niet dramatisch laag, maar de Vlaams Milieumaatschappij zegt dat de bevolking spaarzaam moet zijn. “Besproei het gazon niet als het niet nodig is of neem een kortere douche. Het feit dat we de helft van ons drinkwater uit grondwater halen, betekent toch dat we waakzaam moeten zijn,” besluit Katrien Smet.