Grote enquête naar veiligheid en comfort van Leirekensroute Londerzeel

vrij 11 sep 2015
Om te weten wat de toekomstmogelijkheden zijn van de Leirekensroute in Londerzeel, wordt een grote enquête georganiseerd bij de gebruikers. Iedereen kan tot 30 september zijn of haar grieven kenbaar maken, om zo de Leirekensfietsroute te kunnen verbeteren.
 

Leirekensroute is aan herziening toe
De Leirekensroute bestaat dertig jaar en is volgens mede-initiatiefnemers Jos Rottiers en Roger Van Aken uit Steenhuffel aan vernieuwing toe. "De veiligheid, de beplanting, de oversteekplaatsen: dat moet allemaal worden herzien", luidt het. Daarom promoten de vzw Leireken, de Fietsersbond en de Koepel van Verkeersplatforms in overleg met de provincie Vlaams-Brabant een grote enquête via borden op de Leirekensroute en via het internet.
 
Kwaliteit in kaart brengen
De Leirekensroute is de fietsweg op het traject van de vroegere spoorwegverbinding Londerzeel-Aalst. Van dat traject willen de initiatiefnemers de fietsbewegingen, het profiel van de Leirekensfietser en de kwaliteit van de route in kaart brengen. "Het is belangrijk om te weten hoeveel mensen de Leirekensroute gebruiken, en wat hun grieven zijn. Vandaar loopt op de website www.vlaamsbrabant.be/leireken de grootscheepse enquête. Die invullen duurt tien minuten, en kan nog tot 30 september. Mensen kunnen er zelfs een mooie prijs mee winnen", vertellen Rottiers en Van Aken.
 
Fietssnelweg
De initiatiefnemers van de enquête zullen ook een aanvraag indienen voor de erkenning als 'fietssnelweg' tussen Aalst en Mechelen. Deze fietssnelweg zou dan via een reeks knooppunten aansluiten met de nieuwe tramlijn Willebroek-Brussel en met een fietssnelweg Dendermonde-Brussel. "De Leirekensroute loopt over twee provincies: van Aalst (Oost-Vlaanderen) over Opwijk, Merchtem en Londerzeel, en hier stopt ze in feite in Steenhuffel. Onze ultieme droom is om de Leirekensroute door te trekken. De oorspronkelijke plannen van deze route waren een verbinding naar Londerzeel toe, en zo verder langs Ramsdonk naar Kapelle-op-den-Bos, waar dan weer aansluiting zou kunnen gevonden worden met Mechelen."