Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In Halle start proefproject met slimme verkeerslichten

In Halle start proefproject met slimme verkeerslichten

In Halle, meer bepaald op de N203, worden de verkeerslichten binnenkort uitgerust met een technologie die communicatie tussen de verkeerslichten en de vrachtwagens van de groep Colruyt mogelijk maakt. Het gaat om een primeur voor ons land.

Mark Demesmaeker, Hallenaar en Europees parlementslid, volgt het project van nabij op. Demesmaeker is lid van de Transport- en Milieucommissie. Volgens hem is dit een uniek project dat het mogelijk maakt om tot een verkeersveiliger Vlaanderen en Europa te komen. 

Concreet gaat het over het feit dat er voor de eerste keer echte interactie zal zijn tussen verkeerslichten en de vrachtwagens. Momenteel bevindt het project zich nog in een ontwikkelingsfase, maar binnenkort zal het een jaar lang worden uitgetest. "De verkeerslichten op de N203 zullen inspelen op de verkeersdichtheid en zo op de meest gunstige momenten van kleur verspringen. Tevens zullen de lichten snelheidsadvies geven aan de vrachtwagenchauffeurs, zodat die niet onnodig moeten stoppen", aldus Demesmaeker die alvast alle andere Europese lidstaten oproept om het voorbeeld van Halle te volgen.

Het project is een onderdeel van een breder CITRUS-project, een samenwerking tussen Colruyt Group, Be Mobile, de Vlaamse overheid en een aantal andere spelers. De financiering komt vanuit Europa. Vandaag stemt het Europees parlement over het project, dat volgens Demesmaeker niet alleen de verkeersveiligheid maar ook het milieu ten goede komt.