Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Helft van bijen in Vlaams-Brabantse bossen is bedreigd

Helft van bijen in Vlaams-Brabantse bossen is bedreigd

Zes Vlaams-Brabantse bossen herbergen een kwart van alle soorten wilde bijen in België. Dat blijkt uit een studie van de werkgroep Aculea en Natuurpunt Studie. De helft ervan is echter met uitsterven bedreigd. 

In het Lembeekbos (Halle), het Hellebos-Rotbos (Kampenhout), het Butselbos (Boutersem), het Tienbunderbos (Aarschot), het Gravenbos (Humbeek) en het Margijsbos (Huldenberg) werden negentig soorten wilde bijen aangetroffen. Vooral zandbijen zijn nog in grote aantallen aanwezig. Maar bijna de helft van de soorten die nog aanwezig zijn, zijn bedreigd.

“Van 39 soorten, waaronder de ‘andoornbij’ en de ‘blauwe ertsbij’, is bijvoorbeeld maar één exemplaar teruggevonden. De bossen bieden nog te weinig voedselbronnen en nestgelegenheid. Maar daar kan aan gewerkt worden”, zegt Jorl Lambrechts van Natuurpunt Studie.

Zo kunnen de wilde bijen vooruitgeholpen worden met meer open plekken waar voldoende nectar- en stuifmeel is. Ook kunnen er voorzieningen geplaatst worden waarin de bijen zich gemakkelijk kunnen nestelen. Natuurpunt denkt daarbij aan  dood rechtopstaand hout of zandige paadjes op windluwe en zonbeschenen plaatsen. (foto Aculea)