woning_energiezuinig_ternat-dencstudio.jpg

Inwoners 5 gemeenten uit de Rand grijpen naast een energielening

maa 12 jan 2015

Inwoners van enkele gemeenten uit onze regio kunnen voorlopig geen aanspraak maken op de fel gepromote Vlaamse energielening.  Het gaat om de gemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem en Zaventem. Dat berichten het Nieuwsblad en de Standaard.

De Vlaamse Ombudsdienst tikt de regering op de vingers omdat blijkbaar niet alle burgers aanspraak kunnen maken op de Vlaamse Energielening. Die moet mensen ertoe aanzetten om hun woning extra te isoleren. Op die manier kan er ook bespaard worden op de energiefactuur. De lening werd daarom de voorbije de voorbije weken fel gepromoot door Vlaams minister van Energie Turtelboom.

Toch komt niet iedereen in aanmerking. Wie zo’n lening wil moet immers bij zijn gemeente aankloppen die de aanvragen afhandelt.  Maar 29 gemeenten in Vlaanderen beschikken niet over een aanspreekpunt voor zo’n lening. Volgens het Vlaams Energieagentschap VEA gaat het in Halle-Vilvoorde om de gemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem en Zaventem.

Tegen 1 maart zouden alle Vlaamse gemeenten moeten participeren.  Dat heeft de woordvoerder van minister Turtelboom gezegd in een reactie op de kritiek van de Vlaamse ombudsdienst.

Ook Vilvoorde staat in het overzicht van gemeenten waar geen energielening kan aangevraagd worden maar schepen De Prins ontkent dat. Wie zo'n lening wil aanvragen kan in de Zennestad terecht bij 3WPlus, het vroegere Opbouwwerk Haviland. Wie meer info wil kan vanavond trouwens terecht op een infoavond om 19u in het Bolwerk in Vilvoorde. (foto Denc!Studio)