Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jonge boeren voeren actie op jaarmarkt Merchtem met Tractor Roza

Jonge boeren voeren actie op jaarmarkt Merchtem met Tractor Roza

Groene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers trekt de komende weken door Vlaanderen met Tractor Roza, een mobiel marktkraam. Consumenten bepalen er zelf hoeveel ze voor een landbouwproduct betalen én ze kunnen een petitie ondertekenen. Met dit uniek initiatief komt de vereniging op voor boeren die hun producten aan te lage prijzen moeten verkopen. 

Vanmorgen hield de Tractor Roza halt op de jaarmarkt in Merchem. “Wij voeren actie voor eerlijke voedselprijzen. Tegenwoordig krijgen we enkel nog zeer lage prijzen voor onze producten. Soms verkopen we zelfs onder de productieprijs. En dat is niet meer leefbaar”, verduidelijkt Evert Van Crombrugge van de Groene Kring Noordwest-Brabant. Met de Tractor Roza wil de vereniging de consument informeren over hun kostprijs en de prijzen in de winkel. Groene Kring lanceert ook de petitie-actie 'S.O.S. voedselprijzen' die nu al bijna 17.000 handtekeningen heeft verzameld. Op 7 september trekt Groene Kring met deze petitie naar de Europese Landbouwraad in Brussel. Die dag komen Europese boeren samen om actie te voeren.

Op de jaarmarkt in Merchtem konden de landbouwers alvast op heel wat steun rekenen. RINGtv sprokkelde reacties bij landbouwers en consumenten, vanavond in het nieuws op RINGtv.