affakkelingssation_veltem.jpg

Kampenhout vraagt onderzoek naar gaslek door blikseminslag

maa 8 jun 2015

De gemeente Kampenhout wil weten hoe het komt dat een gasleiding die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet, zo snel in brand kon vliegen door een blikseminslag. Het beschadigde stuk gasleiding wordt daarom onderzocht in een gespecialiseerd laboratorium.   

Vrijdag werd de gasleiding getroffen door een blikseminslag ter hoogte van het kruispunt Veldstraat - Stokstraat in Relst, een deelgemeente van Kampenhout. De leiding transporteert de gevaarlijke stof ethyleen, dat is een gasvormige zware koolwaterstof. Onmiddellijk werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en werden de buurtbewoners geëvacueerd. Het bedrijf Solvic werd opgeroepen om  technische bijstand te verlenen.  De leiding werd over een lengte van 20 km afgesloten. Het ethyleengas in dat afgesloten stuk werd dan gecontroleerd uitgebrand via het affakelingsstation in Veltem-Beisem. Zaterdagmiddag werd dan het beschadigde stuk leiding vervangen en dichtgelast. Intussen is de leiding opnieuw in gebruik genomen.  

Er was nooit onmiddellijk gevaar voor de omwonenden. Maar het incident heeft zowel het gemeentebestuur als de gasleidingbeheerder Solvic verrast.  Het beschadigde stuk buis is daarom naar een gespecialiseerd laboratorium gebracht voor verder onderzoek. Kampenhout wacht op de resultaten van het labo-onderzoek om te weten hoe het komt dat een gasleiding die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet zo snel in brand kan vliegen. (Foto: Sven Bollue)