Kampenhout zwembad

Ondanks komst van Olympisch zwembad in Zemst, blijft Kampenhout gaan voor eigen zwembad

din 2 apr

Een Olympisch zwembad, een instructiebad en een golfsurfbad. Over 5 jaar kan je in het Sport Vlaanderen-domein in Hofstade gaan zwemmen in het grootste zwembadencomplex van Vlaanderen. Kostprijs: meer dan 40 miljoen euro. Naast de Vlaamse overheid investeren ook Zemst en Boortmeerbeek mee. Die laatste gemeente voerde zeven jaar geleden al gesprekken met Kampenhout voor de bouw van een zwembad aan Kampenhout-Sas, zo’n 9 kilometer van het domein in Hofstade. Dat staat er vandaag nog altijd niet, maar Kampenhout blijft wel voluit voor de plannen gaan.

In 2027 gaat de schop in de grond voor de bouw van wat het grootste zwembadencomplex in Vlaanderen moet worden. Niet alleen topsporters, maar iedereen is er straks welkom.

Veerle Geerinckx, burgemeester van Zemst: “Wij als gemeente willen graag inzetten op schoolzwemmen en op ‘verenigingzwemmen’. Dat willen we heel graag, maar koken kost geld en zo een zwembad kost geld. We zijn heel blij dat Sport Vlaanderen meedoet in dit een project waardoor ook olympisch zwemmen zal aangeboden worden.”

Naast Sport Vlaanderen en Zemst wordt ook Boortmeerbeek mee in het bad getrokken.

“Toen we een zwembad wilden, hebben we de voorwaarden gekregen van Sport Vlaanderen: niet één gemeente moest meedoen, maar ook nog een tweede gemeente. Uiteraard was het dan evident om de buur, die mee de grens van het domein vormt, om die te betrekken. We hebben dan ook samen met drie (Sport Vlaanderen, Zemst en Boortmeerbeek) een haalbaarheid en betaalbaarheidsstudie gedaan”, aldus Geerinckx.

Boortmeerbeek zat enkele jaren geleden al rond de tafel met Kampenhout voor de bouw van een zwembad aan Kampenhout-Sas, zo’n 9 kilometer van het domein in Hofstade.

Kris Leaerts, burgemeester van Kampenhout: “Destijds is de vraag gesteld geweest aan de gemeenten Haacht en Boortmeerbeek. Daar is nooit heel enthousiast op gereageerd. Maar sowieso, het ene sluit het andere niet uit. Er is een grote nood aan capaciteit, aan zwemgelegenheid.”

Dus ook nu in buurgemeente Zemst een groot zwemcomplex komt, ziet Leaerts nog altijd toekomst in een zwembad in Kampenhout. Haacht en de Bond Beter Leefmilieu niet zo, want zij gingen in beroep tegen de plannen.

“Maar we maken ons sterk dat we binnen twee maanden onze vergunning op zak hebben. Dan gaan we op zoek naar een privépartner. Als er nog andere gemeenten zich moesten aandienen, geen enkel probleem”, zegt Leaerts.