Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Karel Poma, man achter cultuurcentrum De Zandloper, is overleden

 

Karel Poma, man achter cultuurcentrum De Zandloper, is overleden

Na Leo Tindemans eerder deze week, verliest ons land opnieuw een minister van Staat, een liberaal ditmaal. Karel Poma is zaterdagmiddag op 94-jarige leeftijd gestorven. Hij was minister van Cultuur in het begin van de jaren 80 en richtte in die hoedanigheid verschillende cultuurcentra op in de Vlaamse rand rond Brussel, onder andere 'De Zandloper' in Wemmel.
 
 

Karel Poma was van 1981 tot 1985 Vlaams minister van Cultuur en vicevoorzitter van de Vlaamse Executive onder wijlen Gaston Geens. Huidig cultuurminister Sven Gatz noemt Poma één van de belangrijkste cultuurministers van Vlaanderen. Hij richtte onder meer de Singel in Antwerpen op en investeerde in de verbouwing van de Ancienne Belgique, een belangrijke Vlaamse cultuurtempel in Brussel.

Maar ook in de Vlaamse rand liet Karel Poma zijn sporen na. Hij stak op 25 september 1982 de eerste spade in de grond van wat het ‘prestigieuze culturele gebouw’ aan de Kaasmarkt in Wemmel moest worden. Vijf jaar later, op 26 september 1987, volgde de officiële opening van de ‘nieuwe’ Zandloper. Ook het 'Rijkscultureel centrum' in Jezus-Eik, nu beter bekend als 'De Bosuil', opende de deuren onder zijn ministerschap. 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.