kasteel_beersel.jpg

Kasteel Beersel lokt opvallend weinig toeristen

vrij 20 feb 2015

Het kasteel van Beersel, toch één van de toeristische trekpleisters van de Vlaamse Rand, is op tien jaar tijd veel bezoekers verloren. Waren het er in 2003 nog bijna 20.000, dan bleven daar vorig jaar nog maar 13.000 van over.

Het is N-VA-gemeenteraadslid Willem Vandenbussche die de cijfers heeft opgevraagd. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar het gemeentebestuur. Hij vindt dat de gemeente te weinig inspanningen doet om het de indrukwekkende waterburcht toeristisch te promoten. Daardoor loopt Beersel volgens hem veel inkomsten mis.

Vandenbussche verwijst onder andere naar de beslissing om de Kasteelfeesten tweejaarlijks in plaats van jaarlijks te organiseren. Daarnaast vindt hij dat de gemeente ouderwetse campagnes lanceert en amateuristisch omspringt met sociale media. Hij noemt de toeristische website ook een complete floop, met maar 2000 bezoekers per jaar. Hij vraagt aan de gemeente om een masterplan uit te werken om de bezoekerscijfers van het kasteel weer aan te wakkeren.

'Logisch gevolg van restauratie'

Schepen van toerisme Sonja Bosmans (CD&V) reageert in De Standaard vrij laconiek op de harde woorden van het oppositieraadslid. 'Het kasteel heeft jaren in de steigers gestaan en het was niet altijd makkleijk te betreden. Het is normaal dat zoiets invloed heeft op de bezoekerscijfers.'

De schepen wijst er bovendien op dat er weer meer bezoekers zijn sinds de tweede restauratiefase afgerond is. Dankzij de restauratie is het kasteel ook beter dan vroeger, meent ze. Bosmans vraagt gewoon een beetje geduld. 'We zetten het kasteel weer op de kaart. We hebben een nieuwe toerismeambtenaar en er is een werkgroep Toerisme opgericht.'