Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kruitfabriek is nieuwe (tijdelijke) cultuurtempel in Vilvoorde

Kruitfabriek is nieuwe (tijdelijke) cultuurtempel in Vilvoorde

Vandaag is in Vilvoorde de Kruitfabriek geopend. Dat is een leegstaand pand naast het kanaal dat tijdelijk omgevormd wordt tot een cultuurtempel.  De initiatiefnemers willen op die manier leegstand en verloedering in de buurt voorkomen. Volgens kenners speelt dit project helemaal in op de hedendaagse behoeften van de moderne mens.

Dit is het voormalige industrieel pand de Kruitfabriek. Het maakt deel uit van het Watersite-project. Het grootst lopende stadsvernieuwingsproject  in Vlaanderen. Met andere woorden: binnen enkele jaren krijgt dit pand een nieuwe bestemming, want op deze site komen onder andere woningen. Tot dan komt hier een "pop-up-cultuur- en gemeenschapscentrum". Het zijn de projectontwikkelaars van de Watersite, Matexi en PSR Bronwfield Developers, die ervoor gekozen hebben om de Kruitfabriek tijdelijk anders te bestemmen.  “We willen op die manier de plek bekend maken bij het grote publiek.  Maar we willen vooral een leuke sfeer creëren.  Niet alleen op de site maar ook in de buurt”, benadrukt Kris Vriesacker van Matexi.

Nieuwe bestemming over 3 jaar

Het zal minstens 3 jaar duren voor dit pand een nieuwe bestemming krijgt. Tot dan moet dit een bruisende plek zijn met tentoonstellingen, concerten, lezingen en workshops. Volgens trendwatcher Herman Konings is er een grote vraag naar dit soort ontmoetingsplaatsen. “Dit zijn 'yoghurtbuurten' met een actieve cultuur waar veel te beleven valt en waar altijd wel iets nieuws te rapen valt. Het is een initiatief dat verschillende generaties op de been zal brengen”, aldus Konings. 

Dit weekend valt er alvast heel wat te beleven in de Kruitfabriek. Een verslag daarover, volgende week dinsdag in Zina.