image.jpeg

KSKL Ternat is hartveilige club

zat 28 nov 2015

De KSKL-jeugd mag zich voortaan een hartveilige sportclub noemen. De jeugdvoetbalclub heeft een automatische defibrillator in huis en ondertussen hebben 45 bestuursleden, afgevaardigden, ouders en spelers ook een EHBO-cursus.

De EHBO-cursus werd gegeven door Linda Camerlinck van het Rode Kruis Vlaanderen. "Jaarlijks sterven tienduizend mensen aan hartfalen", weet zij. "Het is enorm belangrijk om binnen de  drie vier minuten in te grijpen, want daarna veroorzaakt het zuurstoftekort hersenletsel." 

Dankzij de defibrilator en de EHBO-cursus is de kans meteen veel groter dat iemand die een hartaanval krijgt het overleeft. "De elektrische impulsen die de defibrillator geeft zijn belangrijk, maar daarnaast geven de eerste hulpverleners ook nog zo'n 30 massages en twee beademingen", legt Camerlinck uit. "Slachtoffers krijgen daardoor 60 tot 70 percent meer kans op een goede afloop."

Het Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dat de Ternatse jeugdvoetbalclub andere sportclubs kan aanzetten om zich ook om te scholen tot hartveilige club.