Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Landbouwers vragen lokale besturen om hulp: "Verhuur ons jullie gronden"

Landbouwers vragen lokale besturen om hulp: "Verhuur ons jullie gronden"

Landbouwers zijn verontrust over het aantal gronden dat ze zien verdwijnen. Op sommige velden worden woningen gebouwd, andere worden gebruikt voor de aanplanting van bomen of een bos. Sommige boeren zien de toekomst zo somber in dat ze overwegen om naar het buitenland te verhuizen. Dat bleek vanmorgen tijdens boerenprotest in Pamel.

 

Zo’n jaar geleden zette de aankoop van twintig hectare landbouwgrond door het Agentschap Natuur en Bos kwaad bloed bij landbouwers in Beersel. Sindsdien namen de frustraties alleen maar toe. “Het feit dat ANB gronden kan opkopen onder de formule van ‘algemeen nut’ is een opdoffer voor ons. Wij hebben geen recht op voorkoop, terwijl wij toch ook van algemeen nut zijn door onze productie van voedsel,” legt Bert Felis, een landbouwer uit Beersel uit.

De boeren vragen de lokale besturen om gronden die gemeentelijk eigendom zijn te verhuren aan de landbouwers. Grond aankopen wordt voor de boeren almaar moeilijker, want de gronden zijn gegeerd en dus duur. “Lokale besturen kunnen ons zo nog beter ondersteunen,” weet Luc Ost van de Landbouwraad Pajottenland.

“Als je een grond niet kan kopen, verlies je telkens wat meer. We zien hier echt geen toekomst meer, ik overweeg zelfs te verhuizen naar het buitenland,” stelt Felis.