Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe opleiding Wemmel moet zorgen voor meer veggie restaurants

Nieuwe opleiding Wemmel moet zorgen voor meer veggie restaurants

In de Hotelschool van Wemmel werd vanmiddag de allereerste vegetarische kookopleiding voor professionals voorgesteld. Topchef Kobe Desramaults van sterrenrestaurant ‘In De Wulf’ maakte de studenten wegwijs in de wereld van het vegetarisch koken. 

Door de toegenomen vraag bij het grote publiek wil ook de hotelschool in Wemmel een specifieke opleiding in het aanbod voorzien. Voor de studenten was het nog even wennen “Het zijn speciale groenten die ik nog niet gezien heb. Het zijn dus zeker geen dagdagelijkse groenten”, aldus de jonge Donald Vanderpoorten uit Liedekerke vanmorgen tijdens de eerste kookles met topchef Desramaults.

Het is een unieke opleiding in Vlaanderen waar de Hotelschool Wemmel en de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (vzw EVA)  2,5 jaar aan gesleuteld hebben. “Dit werd mogelijk gemaakt met de steun van Europa en we werken hiervoor ook samen met Duitsland, Oostenrijk en Nederland”, verduidelijkt Ciëlle Van Dooren van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)

Groenten verdienen extra aandacht in de keuken, zeggen Desramaults en Nobels

“Ik denk dat de tijd echt rijp. Die focus op groenten werd altijd een beetje aan de kant geschoven en als minderwaardig beschouwd. In veel hotelscholen zit je ook nog steeds met een lessenpakket van begin 19e eeuw. Die zijn niet voorbijgestreefd. Maar met het oog op de toekomst moeten we toch anders gaan koken en anders gaan opleiden”, aldus top-chef Kobe Desramaults.

“Er zijn ook veel mogelijkheden met groenten. Je kan ze barbecueën, grillen, pekelen, in zoutkorst garen... Heel veel technieken die je op vis en vlees kan toepassen, kan je ook op groenten toepassen. Maar veel mensen weten dat niet”, vult Sebbe Nobels aan, topchef van ‘Graanmarkt 13’.