Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe volksvertegenwoordigers leggen eed af

Nieuwe volksvertegenwoordigers leggen eed af

150 verkozenen legden dondernamiddag de eed af in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat deden ze in de handen van interim-voorzitter Patrick Dewael. Acht van die 150 federale parlementsleden komen uit de regio Halle-Vilvoorde.

 

RINGtv serveert straks korte reacties van enkele nieuwverkozenen, waaronder Darya Safai (N-VA), Jessika Soors (Groen), Katleen Bury (Vlaams Belang) en Goedele Liekens (Open VLD). De eedaflegging kreeg echter een bijzondere dimensie deze keer. Patrick Dewael zou vanmiddag op het spreekgestoelte worden bijgestaan door de jongste verkozenen, zoals de wet dat bepaalt: Melissa Hanus (PS) en Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) uit Opwijk.

Dat laatste lag erg gevoelig bij enkele Waalse partijen en linkse politici. Sommigen hadden zelfs een rode driehoek opgespeld, een symbool van verzet tegen fascisme, om hun ongenoegen kenbaar te maken over de aanwezigheid van Van Langenhove. Dewael ontmijnde de situatie door de zitting te leiden vanop zijn plaats, “de enige die de kiezer mij heeft toebedeeld”, zoals hij het zelf verwoordde. Van Langenhove zei nadien in een interview met de VRT te betreuren dat Dewael 'de moed niet had om op de voorziene plaats te gaan zitten'.