Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Noodplan voor capaciteitstekort secundair onderwijs

 

Noodplan voor capaciteitstekort secundair onderwijs

Vilvoords onderwijsschepen en Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD) lanceert vandaag een noodplan voor het secundair onderwijs. ‘Zonder extra maatregelen of middelen gaan we het niet redden”, meent De Ro.

Volgens de jongste capaciteitsmonitor zal er tegen het einde van de volgende regeerperiode nood zijn aan ongeveer 20.500 plaatsen in het basisonderwijs en meer dan 47.000 plaatsen in het secundair, Dat vraagt om drastische maatregelen, vindt Jo De Ro. Verder werken aan het huidige tempo en zonder extra middelen zal de catastrofe niet kunnen afwenden, klinkt het.

De Ro en zijn partij Open Vld lanceren daarom een noodplan met enkele kernmaatregelen, waaronder de komst van een fonds voor aankoop van gronden en gebouwen, voorkooprecht in capaciteitsgemeenten en de aanstelling van een capaciteitsintendant voor de coördinatie en begeleiding van projecten. De capaciteitsmonitor moet er volgens het plan voortaan tweejaarlijks komen en niet langer om de 4 of 5 jaar, om de vinger aan de pols van het probleem te houden. Om de nodige capaciteit te bouwen, wil De Ro dat Vlaanderen opnieuw in zee gaat met de nv Scholen voor Morgen, die momenteel de laatste van 182 scholen bouwt in een project met alternatieve financiering DBFM (Design, Build, Finance & Maintain).