Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Noordrand dooft vanaf volgende week ’s nachts het licht

Noordrand dooft vanaf volgende week ’s nachts het licht

Vanaf volgende week doven Vilvoorde, Grimbergen, Meise, Machelen en Wemmel ’s nachts de straatverlichting. Die energiebesparende maatregel werd eind oktober al aangekondigd, maar de start ervan liet op zich wachten omdat er technische moeilijkheden moesten overwonnen worden.

 

Net zoals heel wat andere gemeenten in onze regio dooft de Noordrand het licht ’s nachts. Volgende week gaat de maatregel in. “Het doven tijdens de zes meest rustige uren van de nacht leidt tot een besparing van 37 procent.  De geraamde besparingen op jaarbasis bedragen tussen de 190.000 euro voor Wemmel en 500.000 euro voor Vilvoorde”, laten de vijf gemeenten weten.

De verlichting zal niet gedoofd worden op gewestwegen, waardoor de belangrijkste verkeersassen in onze gemeenten verlicht zullen blijven. Toch roepen de vijf burgemeesters alle inwoners op om tussen 23 en 5 uur licht gekleurde en liefst fluorescerende kledij te dragen en de verlichting van alle voertuigen goed na te kijken. Tot slot benadrukken de gemeenten dat de inwoners niet moeten vrezen voor extra inbraken.

“Het doven van het licht kan aanleiding geven tot extra gevoelens van onveiligheid. Maar er zijn geen aanwijzingen dat verduisterde wegen leiden tot een verhoogde inbrakenplaag, omdat ook inbrekers hierdoor worden afgeschrikt”, zeggen de gemeenten. “Het spreekt voor zich dat het effect op de veiligheid zal gemonitord worden door de politiediensten, zodat er waar nodig snel en efficiënt kan worden bijgestuurd.”