OCMW's reageren op integratie in gemeenbesturen

don 31 jul 2014

Volgens het nieuwe Vlaamse regeerakkoord worden op termijn alle OCMW's geïntegreerd in de gemeentebesturen, met uitzondering van de centrumsteden. Vlaanderen wil daarmee de werking van OCMW's en gemeenten efficiënter en zuiniger maken.  Maar niet alle OCMW-voorzitters uit de regio het daarmee eens.

In vele gemeenten werken OCMW's en gemeenten vandaag al nauw samen. Zo heeft de OCMW-voorzitter bijvoorbeeld ook een schepenambt. Maar van Vlaanderen moet het nog eenvoudiger. Zo verdwijnt de OCMW-raad en moet de werking van een OCMW tegen 2018 volledig bepaald worden vanuit een gemeente. Herwig Cornelis, OCMW-voorzitter van Meise is het daar mee eens.  Volgens hem zijn er in Vlaanderen te veel entiteiten, raadsleden en commissies. 

Else De Wachter, OCMW-voorzitter Kapelle-op-den-Bos betreurt dan weer de afschaffing. Een OCMW omvormen van een zelfstandige organisatie naar een onderdeel van een gemeente zal volgens haar bovendien veel tijd en geld vragen. Bovendien vreest ze voor de onafhankelijkheid van de werking..