Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ondernemers uit Dilbeek op expeditie naar Ecuador

Ondernemers uit Dilbeek op expeditie naar Ecuador

Frans Van Laere en Guido Kestens vertrekken volgende week voor het sportavontuur van hun leven. De twee mannen zijn ondernemers uit Dilbeek en ze willen de Cayambé beklimmen. Dat is een vulkaan in Ecuador. Hun expeditie heeft alles te maken met een bijzonder goed doel.

Frans Van Laere, 51 jaar en zaakvoerder van een restaurant en een traiteurzaak in Dilbeek vertrekt samen met Guido Kestens, 63 jaar en ook een zakenman uit Dilbeek, en nog tien andere zakenmensen uit Vlaanderen naar Ecuador. Daar willen zwillen ze de vulkaan Cayambé beklimmen. Ze doen dat niet zomaar. Ze doen dat om de Quinoa-boeren in Ecuador te helpen.

"Die werken op vrij hoge hoogte. Op 3000 meter hoog wordt de quinoa geteeld, dus in moeilijke omstandigheden. Die boeren hebben weinig middelen", vertelt Guido. "Wij zijn ondernemers. Dus ondernemers voor ondernemers in Ecuador. Dat die mensen kunnen verder werken, beetje meer professioneel te werken", vult Frans aan.

8000 euro hebben de vrienden ingezameld. Het initiatief gaat uit van TRIAS. Dat is een niet-gouvernementele organisatie  die het opneemt voor ondernemers uit het zuiden. Het sportieve doel van de expeditie was aanvankelijk om de Cotopaxi-vulkaan in Ecuador te beklimmen. Die is 5897 meter hoog. Maar die vulkaan te te actief geworden en dus is het de Cayambe geworden. Ook een Andes-vulkaan, eentje van  5.790 meter hoog. En net die hoogte wordt, naast de koude, de grootste uitdaging voor deze ondernemers.

Maar ze zijn wel goed voorbereid. Om hoogteziekte te voorkomen slaapt Frans al een tijdje op in een speciale tent, waar zuurstofarme lucht in geblazen wordt. De ondernemers hebben ook al eens voorproefje gekregen in de Ardennen. Ze moesten dan in een hut slapen en om 3u 's nachts opstaan om in het donker het bos in te trekken en hellingen te doen. 

Waarom doen ze dit nu? "Ik heb gans mijn loopbaan gewerkt, mijn eigen zaak uitgebouwd. Maar altijd toch maar voor mijn eigen zaak. En op het einde van mijn loopbaan dacht ik: nu ga ik iets doen voor anderen ook", vertelt Guido. 

Meer info: www.triastrail.be