Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onweer slaat ook in Halle-Vilvoorde toe

Onweer slaat ook in Halle-Vilvoorde toe

De weergoden hebben woord gehouden. Hevige onweersbuien zijn vannacht over de regio getrokken. Die hebben verkoeling gebracht, maar jammer genoeg ook hier en daar wat schade. Al lijkt die voor onze regio mee te vallen.

Vooral de hevige windstoten hebben problemen veroorzaakt. In twee zones trokken ze over Halle-Vilvoorde. In Galmaarden, Pamel, Ternat en Halle moest de brandweerzone Vlaams-Brabant West uitrukken voor omgewaaide takken en bommen. Ook in Asse, Dilbeek en Merchtem werd al vroeg op de avond stormschade gemeld. 

In de Kelestraat in Asse veroorzaakte een omgewaaide straatlantaarn een gevaarlijke situatie. De straat werd er een tijdlang afgesloten. Op de E19 tussen Alsemberg en Lot kwam een boom op de autosnelweg terecht, de E40 in Ternat stond dan weer een tijdlang blank door hevige regenval. Ook in de Druivenstreek hield het onweer hevig huis, met felle rukwinden en hier en daar schade.

Op de luchthaven van Zaventem werd het vluchtschema in de war gestuurd. Door hevige rukwinden konden  vliegtuigen tijdelijk niet landen. Ze moesten blijven rondvliegen boven Brussels Airport, in de hoop zo snel mogelijk voet aan grond te kunnen zetten. Rond 1 uur werd het vliegverkeer hervat. Eén van de zwaarste rukwinden in heel het land werd vannacht bovendien gemeten in Zaventem: 97 kilometer per uur.

Ook de NMBS ondervond hinder. Zo was er verstoord verkeer op de lijn L25 tussen Vilvoorde en Mechelen. In Eppegem waren namelijk takken op de sporen gevallen. Het verkeer kon er maar over één spoor en werd daarom tijdelijk omgeleid. Rond 7u30 waren de meeste problemen opgelost.

In totaal verrichte de brandweerzone Vlaams-Brabant West vannacht 156 interventies voor stormschade. Op onderstaande kaart zie je dat vooral de stad Halle, de regio Ternat-Asse en de regio Vilvoorde het zwaar te verduren heeft gehad.