Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Operatie Sky legt drugssmokkel van luchthavenpersoneel bloot

Operatie Sky legt drugssmokkel van luchthavenpersoneel bloot

Gisteren zijn negen mensen opgepakt in een dossier rond drugssmokkel via de luchthaven van Zaventem. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde. Zes van hen werken op de luchthaven. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door het onderzoek naar Sky ECC, waarbij speurders miljoenen versleutelde berichten uit het criminele milieu konden kraken.

Het onderzoek startte nadat de douane op de luchthaven van Zaventem in  februari en maart van vorig jaar twee achtergelaten reiskoffers ontdekte. In de koffers bleek respectievelijk 25 kg en 12 kg cocaïne verborgen te zitten. “Al snel werd duidelijk dat de drugssmokkel georganiseerd werd met hulp van binnenuit de luchthaven. De criminele organisatie kon rekenen op de medewerking van een aantal luchthavenmedewerkers die de smokkel faciliteerden”, zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde.

Gekraakte berichten uit Operatie Sky konden in verband gebracht worden met de achtergelaten koffers. In het dossier werden gisteren tien huiszoekingen uitgevoerd. “Daarbij werden negen verdachten gearresteerd. Drie mannen van 31, 25 en 21 jaar oud uit Zaventem, een 37-jarige man en zijn 33-jarige echtgenote uit Vilvorode, een 45-jarige man uit Vilvoorde, een 37-jarige man uit Anderlecht, een 33-jarige man uit Sint-Gillis en een 33-jarige man uit Hoboken. Zes van de gearresteerde personen zijn werkzaam op de luchthaven”, aldus Vercarre.

Bij de huiszoekingen werd ook 217.000 euro cash geld en verschillende voertuigen in beslag genomen. De onderzoeksrechter zal over de verdere aanhouding van de verdachten moeten beslissen.