brusselsairlineshoofdzetel_2.jpg

Overheid maakt geld vrij voor steun aan Brussels Airlines

woe 8 jul 2020

De federale overheid maakt 1 miljard euro vrij  voor het geval er tijdens de vakantie een tweede golf komt van het coronavirus. In de Kamercommissie Begroting is daarover een meerderheid bereikt. Het geld kan ook gebruikt worden om Brussels Airlines te steunen. Het geduld van moederbedrijf Lufthansa in de onderhandelingen over die staatssteun raakt stilaan op. Nu vrijdag willen de Duitsers een akkoord bereiken.

De onderhandelingen tussen Lufthansa, dat eigenaar is van Brussels Airlines, en de federale overheid lopen al van bij de start stroef. Brussels Airlines zou zo’n 290 miljoen euro nodig hebben om de coronacrisis door te komen. De overheid is bereid om deels geld te lenen aan de vliegtuigmaatschappij en deels in het kapitaal te investeren van Brussels Airlines, maar stelt daar wel enkele voorwaarden tegenover. Dat schrijft VRT NWS.

Die voorwaarden blijven een struikelblok voor Lufthansa. De overheid wil onder meer vetorecht voor twee leden van de raad van bestuur en denkt aan boetes als Lufthansa z’n verplichtingen niet nakomt. Verder wil de overheid dat de Duitsers ook blijven investeren in Brussels Airlines en Brussels Airport. Lufthansa vindt dat die eisen te ver gaan.

Vrijdag hoopt Lufthansa een akkoord te bereiken met de federale overheid. Het heeft de overheid namelijk een deadline opgelegd. CEO Carsten Spohr liet vorige week ontvallen dat de tijd dringt voor Brussels Airlines omdat de vliegtuigmaatschappij binnenkort over niet meer voldoende financiële middelen beschikt om nog te vliegen.