Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket brengt reeks dierenmishandelingen voor rechter

 

Parket brengt reeks dierenmishandelingen voor rechter

Het parket van Halle-Vilvoorde houdt vandaag en morgen op de Brusselse correctionele rechtbank een themazitting naar aanleiding van Werelddierendag. Er worden achttien zaken rond dierenmishandeling behandeld.

Het aantal dossiers rond dierenwelzijn en dierenmishandeling stijgt jaar na jaar. In 2014 telde het parket van Halle-Vilvoorde er 79, vorig jaar 264. Morgen en overmorgen worden moeten verschillende beklaagden zich voor de rechter verantwoorden. Veel dossiers gaan over dieren die in te kleine ruimtes worden gehuisvest en dieren die ondervoed zijn, of gedurende een lange periode geen drinken hebben gekregen.

"Ook zijn er gevallen waarbij dieren achtergelaten werden aan de kant van de weg, of in een woning na bijvoorbeeld een verhuis”, zegt Gilles Blondeau van het parket van Halle-Vilvoorde. “Daarnaast zijn er een groot aantal dossiers waarin de beklaagden hun zieke of gewonde dieren geen geneeskundige verzorging boden. Er zitten ook enkele meer specifieke zaken tussen, zoals het vervoer van distelvinken in een sigarettenpakje, waarbij de dieren het niet hebben overleefd, en het gebruik van doping binnen de paardensport.”

De beklaagden riskeren boetes tot 16.000 euro en tot zes maanden cel. “Het parket kan ook vragen om een tijdelijk of definitief verbod op het houden van dieren of een verplichte sluiting van maximum drie jaar als de feiten zich bijvoorbeeld op een landbouwbedrijf of in een dierenspeciaalzaak afspeelden”, aldus Blondeau.

 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.