Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket voert nu ook onderzoek naar racistische video stadsarbeiders

Parket voert nu ook onderzoek naar racistische video stadsarbeiders

Nadat de politie een proces-verbaal opstelde voor de video met racistische uitspraken door twee Vilvoordse stadsarbeiders, is het parket Halle-Vilvoorde een onderzoek gestart. Volgende week wordt duidelijk welke conclusies het college koppelt aan het tuchtonderzoek.

In Vilvoorde stak een storm van verontwaardiging op nadat twee stadsarbeiders zwaar uit de bocht gingen. Ze filmden tijdens het Suikerfeest vanuit hun dienstwagen een aantal voorbijstappende moslims en plaatsten de video samen met begeleidende racistische commentaar op Facebook.

Het stadsbestuur reageerde intussen al verbolgen, net als heel wat mensen uit de moslimgemeenschap. De algemeen directeur begon daarop een tuchtonderzoek dat stilaan in een eindfase zit. “De betrokkenen zullen volgende week nog gehoord worden en daarna zal een beslissing genomen worden”, aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit).

Strafrechterlijk staartje
Mogelijk komt er ook nog een strafrechterlijk staartje aan de affaire. Naast de video zelf kan ook het feit dat in één van de commentaren allusie wordt gemaakt op een bom, ook door een van de betrokken arbeiders, daarin de doorslag geven. ‘Geen bommetje maar een bom’, repliceert hij met een smiley als één van zijn volgers op de video reageert met: ‘Het is het moment om een bommetje te droppen daar’.

De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) startte op basis van de video op eigen initiatief al een onderzoek. “Er werd een proces-verbaal opgesteld lastens de twee verdachten”, zegt politiewoordvoerster Catherine Bodet. “Het is nu aan het parket om te beslissen welk gevolg hieraan gegeven wordt.”

“Het opsporingsonderzoek omtrent deze feiten is nog bezig”, laat woordvoerder Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde weten.