Plannen voor extra school in Sint-Pieters-Leeuw

zat 13 dec 2014

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw wil een nieuwe lagere school bouwen voor 300 kinderen in Zuun of Negenmanneke. Leeuw kampt al een tijd met een groot capaciteitstekort.

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw wil de komende jaren zo’n 400 extra plaatsen creëren in de basisscholen. Er wordt daarbij onder meer gedacht aan een nieuwe lagere school in het gehucht Zuun of Negenmanneke. Dat kan volgens het bestuur wel enkel indien de Vlaamse overheid met de nodige middelen over de brug komt. Op de nieuwe site van de school ‘Den Top’ aan de Garebaan komen zes extra klaslokalen. De dorpsschool Puur Natuur in Oudenaken blijft behouden en zou uitgebreid worden met een eerste en tweede leerjaar.

Naast de capaciteitsuitbreiding wil Sint-Pieters-Leeuw ook werk maken van de vernieuwing van bestaande schoolgebouwen. Dat zal onder meer gebeuren in De Wegwijzer in Ruisbroek en Het Populiertje.

Sp.a wil ook oplossing op korte termijn

Oppositiepartij sp.a is tevreden met het plan voor de uitbreiding van de schoolcapaciteit, maar ziet nog andere noden. “Om de plannen te realiseren is het wachten tot de Vlaamse overheid met centen over de brug komt, maar er is nood aan een oplossing op korte termijn. Dit jaar vonden al 69 kinderen geen plaats. Daarom vragen we tijdelijke containerklassen in de bestaande scholen. Er is ook nog veel onduidelijkheid over de middelen om het plan uit te voeren. Wij vinden dat onderwijs in elk geval de absolute prioriteit moet krijgen”, aldus gemeenteraadslid voor sp.a Guy Jonville.