Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proces diamantroof Zaventem pas in 2023 voor hof van beroep

Proces diamantroof Zaventem pas in 2023 voor hof van beroep

Het proces in beroep rond de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem wordt in januari 2023 behandeld voor het Brusselse hof van beroep. Het zal dan tien jaar geleden zijn dat een commando van zwaargewapende gangsters op Brussels Airport aan de haal ging met een lading diamanten van 37 miljoen euro.

Acht daders, uitgerust met politie-uniformen, doken in februari 2013 op aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op de tarmac van de luchthaven van Zaventem. Ze gingen aan de haal met 121 colli’s waarin diamanten zaten met een waarde van bijna 37 miljoen euro. Het Brusselse parket en nadien het parket van Halle-Vilvoorde voerden een grootschalig onderzoek en identificeerden uiteindelijk negentien verdachten. Maar op het proces voor de correctionele rechtbank werden achttien verdachten vrijgesproken.

De rechter was bijzonder vernietigend voor het openbaar ministerie dat geen harde bewijzen kon voorleggen die de betrokkenheid van de verdachten kon aantonen. Enkel de Fransman Marc Bertoldi, die beschouwd werd als hoofdverdachte en het brein achter de roof, werd nadien veroordeeld als mededader omdat hij een deel van de diamanten had verkocht. Maar volgens de rechtbank was het niet bewezen dat hij deel had uitgemaakt van het achtkoppig commando dat de diamanten had gestolen.

Het parket was in beroep gegaan tegen de vrijspraak van de achttien verdachten en had bijkomende onderzoeksdaden bevolen. Omdat die niets hadden opgeleverd, liet het parket-generaal vorige maand weten dat het nog slechts vier van de achttien verdachten zal vervolgen. Vanmorgen kwam de zaak opnieuw voor, met een oog op een datum voor het proces. Het hof besliste uiteindelijk om het dossier te behandelen in januari 2023.