Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provinciegouverneur: “Gemeenten in Vlaamse Rand moeten vervroegd sluitingsuur cafés overwegen”

Provinciegouverneur: “Gemeenten in Vlaamse Rand moeten vervroegd sluitingsuur cafés overwegen”

Jan Spooren (N-VA), provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, pleit voor een vervroegd sluitingsuur voor cafés in de Vlaamse Rand. “Indien het risico op verplaatsing van Brusselaars naar cafés in de Rand reëel is, vraag ik aan de betrokken burgemeesters dat bars en cafés net als in Brussel om 23 uur worden gesloten” aldus Spooren.

Vanaf vandaag gelden in Brussel strengere coronamaatregelen. Zo moeten cafés de komende drie weken om 23 uur sluiten. Voor sommige gemeenten in de Vlaamse Rand bestaat hierdoor het risico dat horecabezoekers uit Brussel zullen afzakken naar die naburige gemeenten. “Ik wil dat de randgemeenten een inschatting maken van het risico dat Brusselse horecagangers zich zullen verplaatsen naar hun gemeente als een gevolg van de nieuwe Brusselse maatregel”, aldus Spooren. “Als die kans bestaat, vraag ik de burgemeesters om de cafés vroeger te sluiten.”

Vilvoorde heeft vandaag alvast beslist om de Brusselse maatregelen te volgen. Vanaf morgen moeten Vilvoordse cafés om 23 uur dicht. Onder meer Zaventem en Machelen vervroegen het sluitingsuur voorlopig niet. Volgens hen komen de besmettingen in hun gemeente niet door de horeca, maar bevinden die zich meer in de familiale sfeer. “Gemeenten mogen lokaal beslissen. Dit is een typisch voorbeeld waar de noodzaak en evenredigheid van een coronamaatregel moet worden afgetoetst aan de specifieke lokale situatie”, benadrukt de gouverneur.