Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Raad van State schorst sluiting cultuursector: "Disproportionele maatregel"

Raad van State schorst sluiting cultuursector: "Disproportionele maatregel"

De Raad van State schorst de beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector een maand te sluiten. De maatregel is volgens de Raad van State 'disproportioneel' en 'niet gesteund op adequate motieven'. Door het arresst mag de cultuursector opnieuw de deuren openen. Al geldt dat niet voor bioscoopzalen.

De beslissing om bioscopen, theaters en concertzalen te sluiten werd de voorbije dagen fel aangevochten door de sector. Verschillende organisatie trokken ook naar de Raad van State. Die schorst nu de beslissing om de cultuur te sluiten. "De Raad oordeelt dat de maatregel disproportioneel is en er geen adequate motieven zijn waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid”, luidt het arrest volgens De Standaard.

Dat betekent in principe dat de cultuursector opnieuw de deuren mag openen, met uitzondering van bioscopen. Al moeten ze daarbij wel rekening houden bij het maximumcapaciteit van 200 personen. Het arrest van de Raad van State heeft geen invloed op onder meer tropische zwembaden, binnenspeeltuinen en bowlingzaken. Die laatste trekken ook naar de Raad van State, maar moeten voorlopig hun deuren gesloten houden.