Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rechter Vilvoorde doet geen uitspraak rolstoelgebruiker omdat rechtbank niet toegankelijk is

Rechter Vilvoorde doet geen uitspraak rolstoelgebruiker omdat rechtbank niet toegankelijk is

Omdat het gerechtsgebouw  in Vilvoorde niet toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking, weigert een politierechter een uitspraak te doen in een zaak tegen een rolstoelgebruiker. Dat meldt vandaag De Juristenkrant.

De rolstoelgebruiker moest voor de politierechter verschijnen omdat hij een snelheidsovertreding had begaan in buurgemeente Steenokkerzeel. In het verleden werden rolstoelgebruikers de trappen opgedragen door het personeel van de griffie. Maar de beklaagde gaf te kennen dat dit omwille van zijn specifieke situatie niet mogelijk was. De politierechter had daarom met de beklaagde gesproken op de parking van het gerechtsgebouw. Maar een vonnis wil de politierechter voorlopig niet uitspreken.

In zijn motivatie was de politierechter bijzonder scherp : “Een sterk verouderd en muf gebouw dat niet toegankelijk is voor personen met een handicap straalt een veroudere en minderwaardige ‘Justitie’ uit en wekt de indruk dat de overheid weinig interesse en middelen heeft voor de juridische zorgen van de rechtzoekende”, aldus de politierechter in zijn motivatie. Daarbij verwijst hij onder meer naar het Europees Verdrag voor de rechten van personen met handicap uit 2006.

Uit het vonnis blijkt ook dat de ontoegankelijkheid in Vilvoorde al meermaals werd aangeklaagd. De federale overheidsdienst Justitie en de Regie der gebouwen hebben plannen om politierechtbank en vredegerecht te verhuizen naar een gebouw dat wel toegankelijk is. Daar gaat de politierechter dus nu op wachten.