halle_resten_possozplein.jpg

Resten gevonden van 17-de eeuwse afspanning op Possozplein Halle

maa 11 mei 2015

In Halle hebben archeologen op het Possozplein de resten ontdekt van een 17-de eeuwse afspanning. Het is het eerste tastbare bewijs over het bestaan van dit gebouw.

Op het Possozplein in Halle worden momenteel een nieuwe riolering aangelegd en een bufferbekken ter hoogte van CC Het Vondel. Dat moet wateroverlast in de toekomst voorkomen.

Maar voor de werkzaamheden echt van start gaan krijgen archeologen de tijd om de bodem te onderzoeken. Achter het historisch stadhuis werden nu oude muren en funderingen blootgelegd van het ‘Schild van Bourgondië’. Dat was een oude afspanning die in de zeventiende eeuw gebouwd werd tussen het historisch stadhuis en de Vuurkruisenstraat. Daarin kregen reizigers en bedevaarders onderdak. Historici in Halle kennen het pand uit geschreven bronnen maar de resten die nu gevonden zijn, zijn het eerste tastbare bewijs. Op het Possozplein bevonden zich vroeger ook de stadshallen. Die werden in 1860 afgebroken.

Vorige maand legden archeologen ook al de funderingen bloot van vroegere gebouwen ter hoogte van het Vondel. (Lees ook: 'Archeologen leggen funderingen bloot op Hals Possozplein')