Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

RINGtv brengt tv-reeks over de Grote Oorlog in Halle-Vilvoorde

RINGtv brengt tv-reeks over de Grote Oorlog in Halle-Vilvoorde

Dinsdag zendt RINGtv de proloog uit van ‘In Bange Tijden’. Een nieuwe reeks waarin journalist Tom Serkeyn op zoek gaat naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in onze streek. 

‘In Bange Tijden’ brengt een nieuw perspectief op de gebeurtenissen van 100 jaar geleden. “Onze regio was op het eerste gezicht een beetje het niemandsland in dat verhaal van de Grote Oorlog.  Toch zijn er in de regio Halle-Vilvoorde heel veel zaken gebeurd die een grote impact hadden op het leven van de mensen die hier woonden”, vertelt researcher Tim t’Kint. 

“Veel mensen uit  de getroffen gemeenten weten daar veel te weinig van. We zien weliswaar de monumenten staan of weten waar zich de soldatenbegraafplaatsen bevinden.  Maar vaak weten we niet meer wat er hier precies gebeurd is.  En als we dat al kunnen duidelijk maken, hebben we met deze nieuwe reeks iets moois bereikt”, verduidelijkt programmamaker Tom Serkeyn.

De eerste aflevering (uitzending di 11/11/2014) van 'In Bange Tijden' schetst een globaal beeld van de Grote Oorlog in onze regio.  Het is belangrijk om eerst op een correcte manier de historische krijtlijnen uit te tekenen om daarna, in de rest van de reeks, in te zoomen op de verhalen van gewone en ongewone mensen.

“Mooie voorbeelden zijn het verhaal van korporaal Tresignies, de held van de Verbrande Brug in Grimbergen.  Of pastoor Wauters van diezelfde Verbande Brug. Die is trouwens op dezelfde dag omgekomen in zeer tragische omstandigheden. Een andere aflevering hebben we dan weer gewijd aan de figuur van Louis Ringot uit Overijse. Een geweldige fotograaf die schitterende foto's gemaakt heeft over het dagelijks leven tijdens de bezetting”, verduidelijkt journalist Tom Serkeyn. 

Aan deze reeks is heel wat opzoekingwerk vooraf gegaan want rechtstreekse getuigen zijn er niet meer. Maar extra materiaal is bijzonder welkom. Dus wie nog een sterk verhaal of foto’s heeft over de Grote Oorlog in onze regio wordt gevraagd om contact op te nemen met de makers. 

‘In Bange Tijden. De Grote Oorlog tussen Zenne en Dender’ wordt een boeiende reeks die je nieuwe inzichten zal geven op de Eerste Wereldoorlog. Daarbij zal je ook je regio opnieuw ontdekken en dit via een verrassende kijk op één van de belangrijkste hoofdstukken uit onze geschiedenis. 

Dinsdag 11/11 serveert RINGtv de proloog.  Nadien krijg je telkens op woensdagavond een nieuwe aflevering.