198230_ryanair.jpg

Ryanair verlaat luchthaven van Zaventem definitief

woe 11 jan 2023

Ryanair heeft vandaag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het de luchthaven van Zaventem definitief verlaat. Dat meldt de christelijke vakbond. 59 personeelsleden zouden mogelijk hun werk verliezen.

Ryanair geeft zelf als reden aan dat ze niet tot een overeenkomst met Brussel Airport zijn gekomen om de luchthaventarieven te laten zakken. Begin september besloot de Ierse lagekostenmaatschappij haar basis op Brussels Airport te sluiten tijdens het winterseizoen. De basis gaat nu definitief dicht. 59 banen staan op de tocht. Topman O’Leary zei toen al dat Ryanair enkel zou terugkeren naar Zaventem als de vliegtaks zou worden afgeschaft. Ryanair was goed voor zo’n tiental vluchten per dag.

“We betreuren de intentie van Ryanair en gaan ervan uit de maatschappij het wetgevend kader dat in België bestaat rond een collectief ontslag zal volgen. We hopen volgende week al het gesprek op te starten om oplossingen te vinden voor het getroffen personeel”, klinkt het bij de christelijke vakbond. “We betreuren dat er concurrentie tussen de verschillende luchthavens plaatsvindt op vlak van passagierstaksen. Een agressieve speler als Ryanair maakt hier misbruik van. Dit gaat ten koste van personeel en ondersteunende diensten op de luchthavens.”