Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Slechts 1 op 2 jonge gezinnen heeft nog Nederlands als moedertaal

Slechts 1 op 2 jonge gezinnen heeft nog Nederlands als moedertaal

Voor het eerst is het aantal jonge gezinnen in onze regio dat thuis het Nederlands als moedertaal heeft gezakt onder de 50%.  Dat blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Kind en Gezin.  

Kind en Gezin pakt elk jaar uit met een gemeentelijk kinderrapport.  De overheidsdienst geeft daarin informatie over het aantal geboorten per gemeenten gekoppeld aan nuttige informatie voor de gemeentebesturen.  Daaruit blijkt dat in amper 1 op 2 gezinnen (49,6%)  pasgeborenen nog het Nederlands als moedertaal heeft. 

In de faciliteitengemeenten Linkebeek (2,9%), Kraainem (3,9%) en Wezembeek-Oppem is het aantal Nederlandstalige gezinnen zelfs onder de 10% gezakt.  Naast de andere faciliteiten zijn ook in gemeenten zoals Machelen (26, 3%), Zaventem (29,3 %), Vilvoorde (29,8 %), Sint-Pieters-Leeuw (29,2%) de jonge Nederlandstalige gezinnen een kleine minderheid geworden. Ook in Asse (41,5 %), Grimbergen (43,1%), Beersel (43,2 %), Overijse (43,3 %), Hoeilaart (45,1 %) en Dilbeek (47,1%) is er een forse terugval van het aantal Nederlandstalige geboorten.

Het aantal jonge gezinnen met het Frans als moedertaal steeg de voorbije 10 jaren van 25 naar 30%. Maar volgens Kind en gezin zijn het voornamelijk de anderstaligen die op 10 jaar verdubbeld zijn. Hun aandeel steeg van 9 naar 20%.