Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Spontane staking bij De Lijn: vakbond misnoegd

Spontane staking bij De Lijn: vakbond misnoegd

Het busverkeer in onze provincie is verstoord. In een aantal stelplaatsen van De Lijn is een spontane staking uitgebroken.

 

De chauffeurs zouden het werk neergelegd hebben uit protest tegen de dienstregeling voor vandaag. De Lijn laat weten dat in onze regio de staking vooral voelbaar is rond Asse en Dilbeek. Reizigers checken best eerst de website van De Lijn voor meer informatie.

"Sinds de hervorming bij De Lijn behoort de regio Leuven samen met die van Mechelen tot dezelfde vervoersregio. Het is dan ook niet te begrijpen dat De Lijn voor de regio Mechelen voor vandaag de beperktere zaterdagdienst invoerde, maar niet wou ingaan op de vraag van het personeel van de stelplaats Tielt-Winge omdat ook bij hun te doen. In stelplaatsen van Halle-Vilvoorde zoals Dilbeek wordt om dezelfde reden gestaakt, maar worden ook andere dingen aangekaart zoals het personeelstekort en hitteplan", aldus vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD).

Conters begrijpt het ongenoegen van de stakers en zal ook een stakingsvergoeding uitbetalen, maar is ontevreden over het feit dat er naar het stakingswapen gegrepen is. "De staking is het gevolg van een oproep van individuen op sociale media die de steun kreeg van een bepaalde vakbond. Tussen de vakbonden was er hierover echter geen overleg, noch werd het stakingsprotocol met de directie van De Lijn gerespecteerd om vooraleer te staken eerst 14 dagen te overleggen. Voor zware aangelegenheden mag er volgens mij nog steeds onmiddellijk naar het stakingswapen gegrepen worden, maar dat was hier niet het geval".