Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Taalscreening wordt getest bij 2.000 kleuters

 

Taalscreening wordt getest bij 2.000 kleuters

Vanaf volgend schooljaar krijgen alle kinderen in de derde kleuterklas een taalscreening. Daaruit moet blijken welke kleuters met een taalachterstand aan de lagere school dreigen te beginnen. De test is volledig nieuw en wordt momenteel volop ontworpen. Onderzoekers testen vandaag de taalscreening in een school in Heverlee.

Bij zijn allereerste schoolbezoek als Vlaams minister van Onderwijs iets meer dan een jaar geleden kondigde Ben Weyts al aan dat hij taalscreenings wilde invoeren aan het begin van de derde kleuterklas. "Als je kinderen gelijke kansen wil geven, zeker bij ons in de Vlaamse Rand, dan moet je ervoor zorgen dat die een goede basiskennis hebben van het Nederlands nog voor ze starten aan het lager onderwijs. Dus willen we een screening, een taalscreening organiseren op de leeftijd van 5 jaar", aldus Weyts toen.

De taalscreening wordt momenteel uitgetest bij zo’n 2.000 kleuters. "Het is heel visueel, want er mogen geen letters aan te pas komen. Bovendien moet het toch aansluiten bij hun leefwereld", zegt onderzoeker Sofie Van Doninck. "Er zijn luisterverhaaltjes waarna ze dan een passende afbeelding moeten aanduiden, maar er zijn ook concrete opdrachten waarbij de kleuters iets moeten uitvoeren. Het is belangrijk om de test af te nemen, maar het is niet de bedoeling dat het een toegangsticket is naar het eerste leerjaar."

Net om die reden stuitte de taaltest op forse kritiek, zowel van oppositie als meerderheid in de Vlaamse Regering. Zo noemden de coallitiepartners van N-VA, Open VLD en CD&V, de taaltest een 'toegangsexamen'. Toch gingen zij akkoord met de invoering ervan, omdat er sprake is van een individueel taalintegratietraject als uit de screening blijkt dat kleuters de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.