Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tentoonstelling 'Onze Congo - Jullie Congo' in Het Bolwerk in Vilvoorde

Tentoonstelling 'Onze Congo - Jullie Congo' in Het Bolwerk in Vilvoorde

Vanaf vanavond kan je in het Cultuurcentrum Het Bolwerk in Vilvoorde de tentoonstelling 'Onze Congo - Jullie Congo' bezoeken. Geen doorsnee tentoonstelling die de geschiedenis van onze ex-kolonie wil duiden, maar wel de Belgische koloniale propaganda uit die tijd wil ontrafelen. Want het effect dat de propaganda over Congo toen had op de bevolking, strookte niet helemaal met de werkelijkheid.

100 jaar geleden werd het Afrikaanse land onder koning Leopold II een Belgische kolonie en dat bleef het meer dan 50 jaar. Leopold II regeerde met ijzeren vuist over Congo, maar de propaganda van toen liet iets anders uitschijnen. De propaganda in die tijd verdoezelde de vele problemen die er waren en portretteerde de Belg als goede opvoeder van de Afrikanen.

"Propaganda is altijd positief, die wil altijd aan de andere zijn eigen mening overbrengen. De negatieve kanten ervan wordt verzwegen. Beetje bij beetje beginnen de mensen pas de ware toedracht te kennen. De tentoonstelling wil aantonen hoe verkeerd we ingelicht geweest zijn", zegt conservator Chris Roekens.

Via filmprojecties, informatieve panelen en nog veel meer wil de tentoonstelling die foutieve koloniale propaganda uit de doeken doen.De tentoonstelling is gratis te bezoeken op woensdag , zaterdag en zondag en loopt nog tot 3 maart.

 

Meer hierover vanavond in ons nieuws op RINGtv.