assesteenweg.jpg

Ternat voert nieuwe belasting in tegen ‘tanktoerisme’

zat 6 jul 2019

Vrachtwagenchauffeurs die de E40 in Ternat verlaten om goedkoper te tanken op de Assesteenweg zullen voortaan meer moeten betalen. De gemeente voert een nieuwe belasting in om ‘tanktoeristen’ te ontmoedigen en zo de verzadigde Assesteenweg te ontlasten.

Vlak bij het op- en afrittencomplex van de E40 in Ternat liggen een vijftal tankstations. “Door de concurrentiestrijd zijn de prijzen er lager dan op vele andere plaatsen”, legt burgemeester Michel Vanderhasselt uit. “Veel vrachtwagenchauffeurs weten dat en dus verlaten ze de E40 om te gaan tanken op de Assesteenweg en vervolgens hun reis verder te zetten.”

Ternat voert nu een gemeentebelasting op ‘motorbrandstofdistributieapparaten’ in om het ‘tanktoerisme’ tegen te gaan. “Door de nieuwe belasting stijgen de brandstofprijzen aan de hoge debietpompen”, verduidelijkt Vanderhasselt. “Wie met de personenwagen gaat tanken wordt niet getroffen door de maatregel en ook voor lokale vrachtwagenchauffeurs is er normaal geen verschil omdat de meeste transportbedrijven een eigen brandstofpomp hebben op hun bedrijventerrein.”

Niet iedereen is voorstander van de nieuwe belasting. N-VA en Open VLD stemden tegen, sp.a Groen XL onthield zich.