transitiehuis.png

Transitiehuis op grens met Herne geopend

woe 15 jan 2020

In het Waals-Brabantse Edingen is het eerste transitiehuis voor gedetineerden in Wallonië geopend. Het gaat om een instelling waar gevangenen voorbereid worden op hun terugkeer naar de maatschappij. Bij de aankondiging van de plannen was er heel wat ongerustheid in buurgemeente Herne. Die lijkt nu grotendeels verdwenen te zijn.

Een pand langs de Aatsesteenweg werd de voorbije maanden ingericht als transitiehuis. Die plannen veroorzaakten eerder op het jaar beroering in Herne. Inwoners uit de Pajotse buurgemeente van Edingen vreesden dat de gevangenen vrij over het straat zouden kunnen lopen. Volgens burgemeester Kris Poelaert (CD&V) kwam de angst er vooral door onwetendheid. De gemeente organiseerde daarom enkele informatiemomenten.

“Iedereen lijkt intussen gerustgesteld te zijn. De gevangenen moeten zich aan heel wat regels verbinden voor ze in het transitiehuis terechtkomen. Ook de gemeente vroeg om extra uitleg. De aanwezigheid van het transitiehuis heeft geen invloed op de werking van onze gemeente en politie”, zegt Poelaert in Het Laatste Nieuws.

Het transitiehuis zal uitgebaat worden door personeel van G4S. Daar begrijpen ze de ongerustheid. Het bedrijf verzekert dat de gedetineerden nauwgezet opgevolgd zullen worden en er heel wat veiligheidsvoorschriften gelden. "Een toegangscontrole- en bewakingscamerasysteem zorgt ervoor dat de gedetineerden - net zoals in de gevangenis - het transitiehuis niet zomaar kunnen verlaten," aldus G4S Care.

Bovendien wordt er ook streng geselecteerd op wie naar een transitiehuis mag. "De bewoners van het transitiehuis zijn ‘low risk’-profielen, voor wie een hoogbeveiligde omgeving geen noodzaak is. Ze vormen dan ook geen bedreiging voor de buurtbewoners", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Gedetineerden die zich op meer dan achttien maanden van hun vrijlating bevinden, komen sowieso niet in aanmerking voor een plaats.